Za beskućnike iz Osijeka optrčao cijeli Hong Kong


Za nevjerojatan pothvat Igoru je bilo potrebno 27 sati i 27 minuta tijekom kojih je otrčao 188 km

Iz dalekog Hong Konga, oko kojega je u subotu, 30. siječnja, uspješno optrčao ultramaraton u dužini od 189 kilometara kako bi preko crowdfunding kampanje prikupio sredstva za osječke beskućnike, javio nam se Igor Gal, rođeni Osječanin koji posljednjih 11 godina s obitelji živi u tom azijskom gradu.

Iscrpljen, ali uzbuđen i sretan zbog ostvarenog cilja, istaknuo je da je pomno planiranje bilo ključno. Hong Kong se sastoji od više otoka, stoga je na svom putu morao koristiti i vlakove i brodove, što je zahtijevalo vrlo preciznu organizaciju. Zadani rok za završetak maratona bio je 29 sati, a do hrane i pića na nekim mjestima nije bilo moguće doći, čak i u razmaku od 30 kilometara. Noćni uvjeti i pad temperature dodatno su mu otežavali put. Prva ruta od 46 km i 1932 metra uzvišenja protekla je vrlo mirno. Uz laganu hranu i brigu o hidrataciji presjeda na vlak za otok Hong Kong otkuda je krenula druga ruta u dužini od 32,5 km i 1226 metara uzvišenja. Tu nastaju prvi problemi.

- Noć je i temperatura pada, imam samo pet sati vremena da uhvatim brod za otok Lantau koji kreće u 3 sata ujutro. Nekoliko puta skrećem s rute te gubim oko 15 minuta, zbog čega nastaje utrka s vremenom i panika. Shvaćam da imam još oko 11 km, a brod kreće za 90 minuta i ako ne stignem, cijeli izazov bi došao u pitanje jer sljedeći kreće tek u 7.30 – opisuje Igor prve dramatične trenutke.

Nije se štedio kako bi uhvatio brod na vrijeme, iako je znao da će cijenu za to platiti kasnije. Uza svu dramu stiže na brod za Lantau samo 10 minuta prije njegova polaska. Treću rutu u dužini 40 km i 1030 metara uzvišenja započinje u četiri sata ujutro.

- Kolega Britanac Paul Byrne bio je sa mnom kao podrška. Noge su se stisnule i bilo je teško krenuti, no divlji psi na putu ubrzo su nas potaknuli na ubrzanje. Krećemo se 30 km bez dućana i pitke vode na putu, zbog čega smo se našli u teškoj situaciji. Uza sve napore ipak kasnimo na brod i čekamo dva sata do sljedećeg te se u međuvremenu pokušavamo rekuperirati. Četvrta ruta - još samo 26 km i 899 metara uzvišenja. Bila je to ujedno ruta koja prolazi kroz mjesto u kojemu živim. Bol u nogama bila je jaka, no uspio sam ju ignorirati zahvaljujući podršci brojnih prijatelja - kazao nam je ovaj srčani Osječanin.

Uslijedilo je olakšanje i uspjeh. Nakon 27 sati i 27 minuta stiže na mjesto s kojega je dan prije krenuo otrčavši ukupno 188 kilometara na 5631 metru ukupnog uzvišenja.

- Brojne pozitivne poruka podrške posljednjih tjedana dale su mi toliko mentalne snage da ni u jednom trenutku nisam mislio odustati. Ovaj ultramaraton posvećujem mojim osječkim sugrađanima, ljudima kojima je pomoć jako potrebna, i mom djedi koji je preminuo prije nekoliko dana. Zahvalio bih svim prijateljima ne samo u Hong Kongu i Hrvatskoj nego u cijelom svijetu koji su donirali i dijelili vijest o našoj akciji - poručio je ovaj fascinantni Osječanin velikog srca.

Ivan Alilović

Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published